Wetenschappelijk onderzoek via JHN – Huisartsenpraktijk de Grebbe – Rhenen
Nieuwe Veenendaalseweg 51a 3911 ME Rhenen Tel:0317-745090 Spoed 0317-620020
Header afbeelding

Wetenschappelijk onderzoek via JHN

Wetenschappelijk onderzoek via Julius Huisartsen Netwerk

De huisartsen van Huisartsenpraktijk de Grebbe werken mee aan het Julius Huisartsen Netwerk van de Universiteit Utrecht en draagt daarmee bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Hieronder treft u informatie aan over het Julius Huisartsen Netwerk en wat deelname voor u als patiënt betekent. Wilt u liever niet dat uw gegevens gepseudonimiseerd worden gebruikt? Geef dit aan bij uw huisarts.

Wat is het Julius Huisartsen Netwerk (JHN)?
Het JHN is onderdeel van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMC Utrecht. Het is een netwerk van huisartsenpraktijken in en rondom Utrecht. Uw huisarts stelt uw medische gegevens beschikbaar aan het JHN, zonder vermelding van uw persoonsgegevens. Hiermee wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan met als doel de huisartsenzorg te verbeteren. Ook speelt het JHN een rol bij het onderwijs van studenten en huisartsen in opleiding.

Welke gegevens verzamelt het JHN?
Het JHN verzamelt de medische gegevens die de huisarts in de computer zet. Bijvoorbeeld welke medicijnen de patiënten gebruiken, welke ziektes zij hebben en welke behandeling zij krijgen. De medische gegevens slaat het JHN veilig op in de eigen database.

Privacy
Het JHN beschermt de privacy van patiënten en zorgverleners. In de JHN-database staan geen namen, adressen en burgerservicenummers (BSN). Niemand kan zien bij welke patiënt de medische gegevens horen. Meer informatie over privacy leest u op de website van het UMC Utrecht: www.umcutrecht.nl/jhn-privacy

Wat is het doel van het JHN?
Het JHN maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk door medische gegevens beschikbaar te stellen aan onderzoekers. Zij doen onderzoek om de zorg te verbeteren en de medische kennis uit te breiden. De resultaten van de onderzoeken worden gedeeld met de aangesloten huisartsenpraktijken waardoor de zorg verbeterd kan worden. Ook worden de resultaten nationaal en internationaal gepubliceerd zodat ook anderen hun zorg ermee kunnen verbeteren.

Voorbeelden van onderzoeksvragen die al met deze data onderzocht zijn:

  • Kunnen we een acute oorontsteking bij kleine kinderen voorspellen?
  • Wat zijn risicofactoren voor het krijgen van darmkanker?
  • Hoe kan het gelijktijdig gebruik van meerdere medicijnen veiliger worden?

Voor meer informatie over onderzoeken kunt u terecht op onze website: http://umcutrecht.nl/jhn

Kortom

Uw huisarts is aangesloten bij het Julius Huisartsen Netwerk (JHN). Het JHN maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk waarmee de huisartsenzorg verbeterd wordt. Uw medische gegevens komen daarom in de database van het JHN voor wetenschappelijk onderzoek. Uw persoonsgegevens, zoals naam en adres, komen niet in deze database. Heeft u vragen, of wilt u niet dat uw medische gegevens voor onderzoek gebruikt worden? Laat het uw huisarts weten.